április 2019

ZUMBA Kiskulcsoson

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményében 2019. április 17-én a Teljeskörű Iskolai Egészségfejlesztési program keretében Ságiné Hegyi Anett Zumba tanórát tartott az 1-5. évfolyamos tanulók részére.

Nagyon élvezték a tavaszi szünet előtti rendhagyó mozgásos órát. A közös bemelegítés után zenére táncos koreográfiát tanultak meg a diákok. Bekapcsolódtak a lelkes pedagógusok is.

Köszönjük a Iskolavezetés támogatását és Ságiné Hegyi Anett színvonalas Zumba partiját.

Veres Henrietta Katalin

pedagógus

Megyei második helyezett a Kováts-kincsei csapat

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat „Kutassuk közös kincseinket!” címmel vetélkedőt hirdetett nemzeti értékeinkről általános- és középiskolás diákoknak. Az első fordulóból a járások legjobb 4 fős csapatai kaptak meghívást a megyei döntőbe. Itt a kategória kilenc legjobbja közül az értékes második helyet szerezte meg a Kováts-Tehetségpont képviseletében Farkas Vivien Cintia, Hunyadi Emese, Szatmári Ádám, M. Tóth Milán - valamennyien 7. b osztályosok a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményében. Felkészítőjük osztályfőnökük, Hunyadi Ildikó tanárnő. A munkát segítette Lévainé Kovács Róza intézményvezető-helyettes.

Fizika+ verseny

Hét helyszínen zajlott március 27-én a 9. Fizika+ verseny, amelyen összesen 37 intézmény 234 tanulója mérte össze tudását. Iskolánként, évfolyamonként 3-3 versenyző kapott lehetőséget a feleletválasztásos feladatlap kitöltésére. Az ünnepélyes díjkiosztó április 25-én lesz. A képek a verseny központi helyszínén, a Karcagi Általános Iskola és AMI Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményében készültek.

Matematikából versenyeztek, nem alapfokon

A 24. Alapműveleti Matematikaverseny megyei fordulójának egyik helyszíne a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményében volt. A Kováts-Tehetségpont által rendezett megmérettetésen negyedikestől nyolcadikosig versengtek a diákok. Mindenki győztes volt, aki eljött és megoldotta a nem könnyű feladatsort.

24. Alapműveleti Matematikaverseny megyei díjkiosztója

Helye: Karcagi Általános Iskola és AMI Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézménye, Karcag, Kálvin u. 9.

Ideje: 2019. április 25. (csütörtök) 15 óra

Program:

14:30-tól Érkezés, szerény vendéglátás

15:00-tól Díjkiosztó

15:30-tól Fizikai kísérleti bemutató

 

A díjkiosztóra az alábbiak kaptak meghívást:

 

Györffy István Katolikus Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Sz. Nagy János Gábor

6.

Szabó Andrea Éva

Kecskés Redmond

7.

Pardy Károlyné

   

 

Karcagi Nagykun Református Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Bite Marcell

4.

Soósné Balajti Gabriella

Hamari Botond

5.

Tóthné Szucsáki Hajnal Ildikó

Szabó Zsófia

5.

Tóthné Szucsáki Hajnal Ildikó

Szaniszló Milán

5.

Tóthné Szucsáki Hajnal Ildikó

Kiss Zalán

6.

Nagy Péter Tibor

Décsei Dorka

7.

Tóthné Szucsáki Hajnal

 

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Faragó Anikó

7.

Rózsásné Kalmár Tímea

 

Kunráth Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Jászszentandrás

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Nagy Lóránt

8.

Urbán Krisztina

 

Mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Sőrés Lujza

6.

Kecséné Varga Beáta

Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Debreceni Dániel

7.

Iványiné Kecső Éva

 

Móricz Zsigmond Református Kollégium, Szakgimnázium és Szakközépiskola Arany János Általános Iskola Tagintézmény

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Kása Ákos

4.

Pillmann-Süveges Beáta

Váradi-Szabó Gábor

4.

Pillmann-Süveges Beáta

Bognár Csenge

5.

Mrenáné Gönczi Katalin

Jakobicz Mihály Tamás

5.

Mrenáné Gönczi Katalin

Nagy Zita

8.

Mrenáné Gönczi Katalin

 

Rákócziújfalui Herman Ottó Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Szabadka Ádám

4.

Foglyos Judit

Guth Ferenc

6.

Szőkéné Válent Anikó

 

 

 

Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Tajti Odett

6.

Némethné Gerecs Judit

 

Szegő Gábor Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Báldos Simon

4.

Fazekas Aranka

Kállai Attila

4.

Fazekas Aranka

Bártfai Botond

8.

Fülöpné Krisztián Szilvia

Földi Gábor

8.

Fülöpné Krisztián Szilvia

Sipeki Márton

8.

Fülöpné Krisztián Szilvia

 

Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Berényi Marcell

7.

Dr. Burkáné Beck Csilla

 

Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Bathó Bence

7.

Csernák Péterné

Sándor Balázs

8.

Csernák Péterné

 

Túrkevei Petőfi Sándor Általános Iskola

Tanuló neve

Évfolyama

Felkészítő nevelője

Debreczeni Roland

5.

Ferenczi Mária

Ábrahám Bence

6.

Pozsonyiné Vad Ilona

 

Rendhagyó énekóra MOL-ban

„Mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megértenünk. Semmi sem alkalmasabb erre, mint a népdal…………..Mindezen fáradozások végcélja abban áll, hogy a tanulókkal megismertessük és megszerettessük a múlt, a jelen és a jövő klasszikusait."    

Kodály Zoltán

Fantasztikus népzenei élményben volt része a KÁIAMI Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézménye tanulóinak. A Muzsikás Együttes két, magával ragadó interaktív előadása nagy sikert aratott mind a kicsiknél (1-5.), mind a nagyoknál (6-8.). Az autentikus magyar népzenét rendkívüli élménnyé tették, követve a legkiválóbb falusi zenészek hagyományos előadásmódját és improvizációs stílusát, mindezt egyedi, csak a Muzsikásra jellemző stílusban.

Elődeink népzenéjét, népdalait hallva az ő előadásukban, megérintette szívünket, lelkünket a múlt, a táncházak szellemisége. Tanulóink ízelítőt kaphattak a múlt népzenéjéből, s rácsodálkoztak arra, hogy az együttes tagjai mennyire élvezték azt, amit csináltak. Magával ragadó előadásban volt része gyereknek, felnőttnek egyaránt.

A 'Rendhagyó énekóra MOL-ban' előadás egy 2005 –ben indult sorozat része volt, melyet a MOL támogat, s melynek eredményeként eddig már 600 iskolában terjesztették sajátos előadásmódjukban a népzene iránti elhivatottságukat, s annak megszerettetését.

Az ismeret-terjesztő Muzsikás koncertek a magyar népzenéről szóltak, az adott korosztályokhoz illeszkedve. Sor került több tájegység muzsikájára valamint hangszerbemutatóra, közös éneklésre, csujogatásra is.

Az együttes tagjai:

  •  Sipos Mihály (hegedű, citera, ének)
  •  Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének)
  •  Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulya, ének)
  •  Hamar Dániel (nagybőgő, ütőgordon, dob, ének)

Az együttes számos díj és kitüntetés birtokosa. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj és a Magyar Örökség díj. Számtalan Arany- és Platinalemezzel rendelkeznek.

Felemelő érzés volt együtt tölteni néhány órát velük! Ezt a nagyszerű délelőttöt köszönjük a Kováts-os Gyermekekért Egyesület elnökének, Laczik Dénesné Erzsikének és férjének, akik Komlóskán egy falunapon találkoztak velük, és hívták meg városunkba, iskolánkba, hogy a mi tanulóink is részesei lehessenek ennek a zenei élménynek.

Tanulóink, s kollégáim nevében köszönöm!

 Chrappánné Papp Ágnes
 tagintézmény- vezető

Meghívó műsoros estre

Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny

A 29. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny megyei döntőjén képviselte iskolánkat Lukács Dzsesszika Dominika, 8. b osztályos Kováts-os tanuló.
Az eredményről később kapunk tájékoztatást.

Húsvéti játszóház

TESZEDD!

Iskolánk is csatlakozott az országosan meghirdetett „TeSzedd!” Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. Intézményünkből 45 felsős tanuló és 5 pedagógus vett részt a számunkra választott március 18.-i hulladékgyűjtési napon. A mi területünk a Múzeumpark és iskolánk környéke volt. Ehhez körülbelül 2-3 kilométeres szakasz jött az intézmény melletti utcákból. Sajnos volt mit összeszedni. A feladatot természetesen ügyesen teljesítették iskolánk tanulói, 6-7 zsák szemetet gyűjtöttek a területünkön. Jövőre is csatlakozunk ezen akcióhoz, és próbáljuk tanulóinkat a környezettudatos életre nevelni.

Farsang

Intézményünk idén is megtartotta iskolai farsangját. Az alsósok 2019. márc. 6-án, a felső évfolyamosok márc. 13-án.

Az alsó tagozatosok farsangi rendezvénye kora délután kezdődött. A gyerekek már nagy izgalommal várták ezt a rendezvényt. A felvonulás előtt a gyermekeknek és hozzátartozóiknak lehetőségük volt fánkot és üdítőt vásárolni az iskola aulájában. Először az első és második osztályos kisdiákok vonultak fel sokféle jelmezben a zsűri három tagja elé. Mindenki beöltözött, így a zsűrinek igen nehéz dolga volt a jutalmazás szempontjából. Kicsit később a harmadik és negyedik osztályosok jelentek meg bemutatni magukat. Rengeteg ötletes jelmezt csodálhattunk meg. Ezalatt a tantermekben a többi osztály tanulói ettek-ittak, készülődtek. Ebben az időszakban volt lehetőségük a gyerekeknek arra is, hogy zsákbamacskát vásároljanak.

A rendezvény a nagy közös eredményhirdetéssel zárult. Ezen az összes alsós tanuló részt vett. Nagy izgalommal várták a zsűri döntését. A díjazottak apró ajándékokat kaptak, de senki sem távozott üres kézzel. A délután nagyon kellemes hangulatban telt, a gyerekek jól érezték magukat.

A felső osztályosok előzőleg kihúzták az osztályból kinevezett DÖK vezetőik segítségével, hogy milyen jelmezekben vonuljanak fel. Így a lehetőségek között volt Rendvédelmi szereplők, oktatásügy, egészségügy, stb. Több osztály sikerrel vette ezt a plusz nehézséget is. Elmondható hogy a felső évfolyamból szinte minden osztály beöltözött, és vidáman mutatta be farsangi ruháját.

Nagy öröm volt, hogy nem csak öltözékükkel, hanem vidám jelenetekkel, tánccal, énekléssel is színesítették farsangi felvonulásukat. Így nehéz dolga volt a zsűrinek, akik minden szereplőt külön díjaztak volna szívük szerint. A felvonulás előtt, és szünetben is lehetett fánkot, üdítőt vásárolni, majd a díjazás után a tanulók által kért számokból egyórás disco-val következett. Jól sikerült, vidám napot zárt mind az alsó, mind a felső évfolyam, amit remélhetőleg jövőre újra megismételhetünk.